Spontán újraindul a Q10-ed? Itt a házi gyógymód!

Angry-man-with-cellphone

Akinek első (korai) szériás BlackBerry Q10-e van, jó eséllyel beleszaladhatott már abba a jelenségbe, hogy a készüléke néha teljesen váratlanul újraindul. Ez főleg enyhébb fizikai behatás után szokott megtörténni, elég hozzá, ha pl. lendületesebben tesszük le az asztalra, vagy picit nekikoccan valaminek.

A jelenség állítólag eléggé gyakori. Ezt megerősíteni látszik, hogy a minap jómagam is kaptam egy segélykérő levelet egyik kedves Olvasónktól, s ez a levél pontosan ezt a problémát írta le:

“…egy olyan kérdésem lenne, hogy nem tudsz-e véletlenül valami megoldást arra a problémára, hogy hívás után egyszer csak a készülék fogja magát és újraindul. Általában mikor én hívok valakit, leteszem, és egyből utána újraindul a telefon.

Elég zavaró, már frissítettem szoftvert is amit a blogon olvastam, 10.2.1.2947-es van rajta. azt hittem ezzel megoldódik, de csak nem…”

A leírt probléma oka általában az, hogy az első szériás Q10-ek akkumulátora nem ül annyira szorosan a helyén, mint ahogy kellene, és a hátlap sem támasztja úgy, ahogy szükséges volna.

Megoldás

Külföldön eléggé egyszerű az ügy, a komolyabb szolgáltatók, pl. az AT&T első szóra cserélik a készüléket. Igen, van ilyen is ezen a bolygón, nem kell az asztalt borítgatni náluk, vagy fogyasztóvédelemmel fenyegetőzni, egyszerűen postáznak egy újat a kliensnek, aki ezután (bizalmi kérdés) visszaküldheti a régi készüléket.

No de mit tegyen, aki balkánisztikusabb helyen lakik, vagy nem szolgáltatótól származik a készüléke?

Nekik sem kell a kardjukba dőlni, a dolog házilag is orvosolható. Igaz, ez nem annyira elegáns, egyesek szerint a gányolás kategóriájába csúszó beavatkozás – de legalább működik.

A lényeg: a Q10-ünk akkumulátorát -mivel szükségtelen mértékben és módon mozogni képes- ki kell ékelnünk, hogy szorosan üljön a helyén. Erre különböző megoldásokat javasolnak, az alábbiakban bemutatunk néhányat.

1. Öntapadó habszivacs az akkufedélre ragasztva – Jómagam annakidején ezt választottam, bár nem kifejezetten az akku mozgásának megakadályozására (arról nem tudtam, hogy van), hanem az akkufedél és az akku közti holtjáték kiküszöbölése céljából, de végül ez a másik problémára is jó lett, nem is indult spontán újra a készülékem soha.

Ilyen öntapadós habszivacs csík beszerezhető a nagyobb hipermarketekben. A képen láthatónál személy szerint jóval kisebb méretű, egész keskeny csíkot alkalmaztam – ez nyilván függ a lötyögés mértékétől, az enyémnek nem volt túl nagy. Mindenkinek magának kell kikísérleteznie az optimális méretet, de javasolnám, hogy kicsi csíkkal kezdjük, mert a feleslegesen nagy méretű felület miatt szükségtelen mértékben feszülhet / kipúposodhat az akkufedél, ami nem kívánatos.235548d1387417928t-blackberry-q10-restarts-automatically-img_00000044

 

1b. Plasztikkártya-darab az NFC antenna belsejébe ragasztva – kb. a képen látható pozícióban.
Csak akkor javaslom, ha vékonyabb darabot találunk odahaza, ellenkező esetben it is fennáll a túlzott kipúposodás veszélye:

192415d1376488569t-blackberry-q10-reboots-impact-img_00000157

 

 

2. Öntapadós papír az akkura – szükség szerint több rétegben

Ezt a megoldást személy szerint nem javaslom, mert szükség esetén később nehéz lehet az akkuról nyom nélkül eltávolítani, de kétségkívül ez is egy lehetséges út. A rétegek számával itt is kísérletezni kell, természetesen.

192884d1376630061t-q10-turns-off-when-placed-table-battery

 

3. Kartonlap-darabkák az akku élére merőlegesen – amennyiben úgy tapasztaljuk, hogy az akku vertikálisan (fel-le irányban) is mozog, akkor megpróbálkozhatunk ezzel a trükkel:

14-BB9000

Bár a fenti, házilagos sufni-megoldások nyilvánvalóan nem elegánsak (leszámítva talán a habszivacs öntapadós verziót, amelyet gyárilag is több készülékgyártó alkalmaz akkufedeleknél), de hathatósan megakadályozzák a bosszantó, spontán újraindulást szeretett készülékünknél. Az ilyesmi mindig a legrosszabbkor történik, és jobb megelőzni, már csak azért is, mert a BlackBerry 10 nem éppen a gyors újraindulásról ismert…

Sok sikert a bütyköléshez, és várjuk beszámolóitokat, tapasztalataitokat, esetleg a fentiektől eltérő megoldásaitokat is itt a blogon, vagy Facebook oldalunkon!

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F