Súlypontáthelyezés a BlackBerrynél

blackberry-logo-passport-640x338

Alig két napja, hogy a BlackBerry közzétette a 2016-os fiskális év első negyedéves eredményeit, amelynek során John Chen érintette a hardverprofit csökkenésének témáját.

Chen úgy nyilatkozott, hogy a bevételek hanyatlása miatt erőforrásokat csoportosít át a hardver divízióból, hogy a szoftverre, és a dolgok internetje (IoT) területére irányítsa a fókuszt.

Mit is jelent mindez a BlackBerry telefonjai szempontjából? Jelenleg még nem világos teljesen, tekintve, hogy szép számmal vannak hírek eljövendő készülékekről, az Androiddal való mélyebb szintű integrációról, de arról is, hogy a Foxconn-on kívül további két, koreai cégnek (Compal, Wistron) delegál mostantól a BlackBerry készülékfejlesztési feladatokat. Tehát a telefonokkal azért nem állnak le.

Az elemzők egy része bölcs lépésnek tartja a monetáris erőforrások átmozgatását a szoftveres és az IoT szektorba. A BlackBerry folyamatosan növeli szoftveres profitját a BES és a QNX értékesítésével. Nemrégiben olyan komoly ügyfelet sikerült elcsenniük, mint a Royal Bank of Scotland a vezető mobil eszközmenedzsment versenytárs, a MobileIron orra elől.

Az IoT iparág a várakozások szerint óriási piac lesz, ahol a BlackBerry már most is kulcsjátékos. A cégben megvan a potenciál, hogy rácsatlakozzék erre a multimilliárdos iparágra, s lefölözze a maga hasznát.

Chen elmondása szerint a cég jelenleg kizárólag a profit miatt fókuszál egyáltalán a hardverre. Ez a jövőben kevesebb BlackBerry telefonvariációt jelenthet a gyakorlatban. A BlackBerry mélyebb réspiacot kell hogy találjon magának.

A BlackBerry Classictól igen sokat remélt a cég, tekintve a kialakítását és paramétereit (fizikai qwerty + a fizikai gombsor és trackpad  visszahozása). Sajnos az eredmények eddig nem igazolták a a nagy várakozást. A Classic eladásai nem segítettek sokat profitábilisabbá tenni a céget.

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F