Telefontokok: melyiket szeressem?

Pár napja vagyok tulajdonosa egy BlackBerry Q10-nek, és mivel drága telefon, úgy gondoltam, hogy fontos lenne védeni is valamilyen módon.

Telefontokot használati szokásokhoz alkalmazkodva érdemes választani:

Mivel gyakran veszem elő a telefonomat, így nem lenne praktikus számomra, hogy hagyományos, gyári bőrtokban tartsam készülékem, hiszen folyton írok valamit BBM-en vagy Facebookon, és – feltételezésem és némileg tapasztalatom alapján is – kikopna a tok textil borítása vagy gumija. Így tehát két tesztalanyom lett a SzederBolt jóvoltából egy a gyári PlayBook szilikon tokhoz hasonló, fekete, karbonmintás szilikon tok, illetve egy fehér, csillámos szilikon tok Mercury márkájú tok. A csillám szóból és hölgy mivoltamból könnyen összerakható a képlet, hogy melyik tok lett a befutó, de szeretném azért a másik tok szépségeit is megosztani a Kedves Olvasókkal, mivel akad bőven.

Rugalmasság és lágyság


20131019_211120-768x1024

A fekete sokkal keményebb anyagból készült, mint a fehér tok. Véleményem szerint a fekete ezért sokkal stabilabb a telefonon, mint a fehér. Tartósság szempontjából is várható, hogy a fekete tok lesz többször eltávolítható, tehát ha sokszor cserélünk SIM kártyát vagy micro SD kártyát, akkor a keményebb tok lehet számunkra optimális, hiszen több eltávolítás után is megtartja a formáját. Leejtés szempontjából talán fehér tok megfelelőbb, hiszen rugalmas az anyaga, ami lehet, hogy jobban elnyel egy ütődést, mint keményebb társa. A fehér tok jobban fedi az előlapot, mint a fekete, így szintén ütődések elkerülése miatt lehet hasznos, mivel földre ejtve nem lesz olyan közel a talajhoz a képernyő.

20131019_210842-768x1024

Ha fennáll a leejtés lehetősége, akkor mindenképpen javaslom, hogy inkább a puha tokot válasszuk, mivel anyaga és kialakítása miatt jobban véd. Ha sokszor szeretnénk levenni a készülékről a tokot, inkább a keményebb anyagút javaslom megfontolásra.

UPDATE: A fekete szilikon tokban beejtettük az autó alá a telefont aszfaltra és avarba. Sem a képernyő, sem a gombsor, sem a tok nem sérült meg. Így leejtés szempontjából is ajánlott a fekete karbonmintás tok is.

Gombok elérhetősége

20131019_210859-768x1024

A fekete tok e tekintetben véleményem szerint abszolút nyerő, hiszen a gyári BlackBerry szilikon tokokhoz hasonlóan fedi a gombokat és tökéletes nyomáspontot ad a hozzáadott burkolaton keresztül. Ezt azért tartom fontosnak kiemelni, mert így esetleg nedves kézzel  is bátran hozzáérhetünk a hangerőgombokhoz vagy a billentyűzár gombjához, illetve oldalról nem tud bekerülni nedvesség. Esős időben ez már megmentette a PlayBookomat az átázott táskámban, így ezt az adottságot kifejezetten hasznosnak tartom. További pozitívum, hogy osztott a töltőbemenet és a micro HDMI közötti rész, amely szintén masszívabbá, ellenállóbbá teszi ütődések ellen a telefont. Ugyanakkor a masszivitás a kompatibilitás „kárára” megy, mivel a headset bemenet és a micro USB, micro HDMI bemenet széles fejű kábellel nem használható. Mások szerint nehezen kezelhetőek a gombok a tokon keresztül, de véleményem szerint ez megszokás kérdése, mivel PlayBookon fél éve használok ilyen tokot, így nem zavaró a teljes műanyag borítás.

20131019_210920-768x1024

A fehér toknál teljesen ki van vágva a tok oldala a gomboknál, és kényelmesen elérhetőek. A headsetnek szintén tágas bemenetet hagytak a tervezők, így hagyományos fülhallgatót is tudunk csatlakoztatni a készülékünkhöz. A nagyon vastag borítású fülhallgatókat egyik tok esetében sem tudjuk használni.

20131019_210943-768x1024

Mindkét tok esetében tökéletesen helyezkednek el a mikrofon és a kamera nyílásai, így BlackBerrynél megszokott kiváló hangminőség tok használata mellett is garantált.

Esztétikum és hasznosság

20131019_211018-768x1024

A tokok hátulja ugyanolyan precízen ki van vágva a kameránál, így ilyen szempontból nincs különbség a két telefontok között. Talán a karbonmintás, matt hátlap egy kicsit minőségibb érzést biztosít, illetve megjelenésében üzletiesebb, férfiasabb.

A csillogó szilikon tok fényes felületéhez képest szolid benyomást kelt kézben, és szintén jó fogást találhatunk rajta az anyagának köszönhetően. Véleményemmel ellentétben a fehér telefon, fehér tokjában tetszett és kifejezetten vállalhatónak hatott a férfi közönség számára is, így ezt az ítéletemet kénytelen vagyok utólag felülbírálni.

Összességében leginkább a vásárló személyisége mérvadó a választásnál, és ezért is kerül az én telefonomra a nőies tok a férfias helyett. Ugyanakkor más színben a fekete típusa is lehet nőies és bájos. Nyilván mivel fehér a BlackBerrym, a fehér szín szintén vonzóbb számomra tok szempontjából, mint a fekete, mivel egységesebb megjelenést nyújt.

Összegzés

Mindkét toknak megvan az előnye és a hátránya. Szerintem a tesztben feketeként aposztrofált karbonmintás tok inkább férfiaknak és az aktív életstílust követőknek való, míg a fehérhez hasonló típusú tok a hölgyek tetszését nyerheti el, akik gyakran használják telefonjukat, de más módon is védik azt, vagy ügyelnek használat közben a mechanikus részek védelmére.

Ha elnyerte valamelyik tok a tetszésedet, a Visegrádi utcai SzederBoltban személyesen is megnézheted és megvásárolhatod a Neked szimpatikus színű és mintájú szilikon tokot.

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F