Teszt: BlackBerry DTEK50 – a meglepetések készüléke

blackberry-dtek50

Netszerte mára több teszt is elérhető a BlackBerry legújabb Android operációs rendszerű készülékéről. Ezeket rögtön a megjelenés után, sietve adták ki, így valójában inkább bemutató (review) jellegűek, de ez nem baj.

Viszont mi most olyan szempontból vesszük kicsit górcső alá a készüléket, hogy milyen az, ha az ember eltölt vele nagyjából két hetet, belakja, használja a mindennapokban, aztán -bevallani is szégyen- alig akarja visszaadni. Merthogy kb. ez volt a helyzet a DTEK50-nel a végére.

Bevezetés, származás

A DTEK50 több szempontból is a meglepetések készüléke. Miközben a BlackBerry-tudatos világ erőteljesen a már beharangozott 2-3 (elvileg szintén valamikor ősztől jövő év elejéig sorra megjelenő) készülékre koncentrált, és találgatta, mikor jönnek azok, a nyár végén mint derült égből a villámcsapás, jött ez a készülék. Meglepő, váratlan időpontban, mindenféle előzetes beharangozás, ünnepi bemutató, cirkusz, keynote, stb. nélkül. Meglepő névvel, meglepő minőségben, és meglepő alapokra építkezve. És meglepően olcsón. Na jó, ez így nem precíz: BlackBerryhez képes meglepően reális kezdőáron. Mondjuk így. Ebben persze valószínűleg vastagon közrejátszik az a mára már kb. mindenki által ismert tény, hogy a készülék hardveresen lényegében megegyezik az Alcatel Idol 4 modelljével, a két telefon egy helyen, a kínai TCL-nél készül. Így nyilván nem indulhatott mondjuk 150 ezerről, mert egyrészt kilógott volna a lóláb, a másik oldalról pedig kis szériaszám miatt sem voltak kénytelenek magasan megszabni a kezdőárat, hiszen a gyártási volumen az Alcatelekkel együtt magasabb, a darabár így automatikusan alacsonyabb tud lenni, mindenki szerencséjére.

Na persze a főként szoftveresen megnyilvánuló markáns különbség miatt a BlackBerry DTEK50 mégiscsak némileg magasabb kezdőárral bír, de amit a felhasználó cserébe kap, az bőven kárpótol ezért.

A BlackBerry szoftveres biztonsági rendszere, a DTEK a chipsetbe épített biztonsági kulccsal és a beavatkozások ellen védett boot-móddal együtt az Androidos világ egyik (hacsak nem a) legbiztonságosabb készülékévé teszi a DTEK50-et. Ez a hármas védelem sokaknak önmagában is megérne nemcsak kb. plusz 15.000 Forintot, amennyivel a BlackBerry az alapul szolgáló Alcatel modellnél többe kerül, hanem még többet is. (Egy Blackphone 2 Európai ára kb. 240.000 Ft, tehát több mint duplája, és nem mondhatnám, hogy erősebb specifikáció vannak, mint a DTEK50-nek…)
Ezen kívül még természetesen sok más pluszra is számíthat a leendő tulajdonos, úgymint pl. a rövid idő alatt szinte márkajeggyé avanzsált biztonsági frissítési sztenderd (minimum havi szinten), valamint a már legendás androidos BlackBerry szoftver-ökoszisztéma, a páratlan, sokak által irigyelt billentyűzet, számos kézreálló szoftver a termelékenységhez, a Hub, stb.

Külső, hardver

Kicsomagolós videónk legelején látszik egy pillanatra, hogy a készülék doboza szinte milliméterre megegyezik az iPhone 6/6S dobozának méretével (direkt ezért tettük oda, összehasonlításképp). Ennek az érdekességen kívül persze az égvilágon semmi jelentősége, legfeljebb így kb. tudhatja az, akinek még nem volt a kezében ilyen készülék, hogy mire számíthat.

blackberry-dtek50-box2

Nyomdatechnikailag nézve, a hagyományos BlackBerrys mattfekete dobozon körben fényes formalakkozással kiemelve ismétlődnek elegáns sormintaként az emblémából jól ismert BlackBerry-„bogyók”. A frontoldalon felül a készülék típusa szerepel, ennek (DTEK50) szintén készítettek egy tipót, már az új tipográfia betűtípusának megfelelően, ám abba belecsempészve egy eddig nem használt bold vagy inkább black, valamint a számok esetében két light karaktert is. A tipográfus ezt a játékot szemlátomást kevésnek tartotta, így aztán „feldobta” az egészet egy belecsempészett plusz színnel is, ami csak a T betűt érinti. A libafos neonzöld színről jelenleg nem tudjuk, mire utal, csak találgatunk, hogy valószínűleg az Android rendszerre, de ez bizonyossággal majd akkor derül ki, ha a többi új készülék is kijön, és láthatjuk a koncepciót (ha van olyan). Azt sem zárhatjuk ki, hogy kategóriát (közép-) vagy netán kialakítást (teljes érintős) jelez a színkód. Vagy esetleg semmit… 😀

Még a doboznál maradva, meglepve látjuk, hogy alul visszatért a BlackBerry logó régi (eredeti) betűtípusa, ami azért érdekes, mert egyszer már (valahol a PRIV környékén) lecserélték ezt az új tipográfiájú logóra. Hogy most visszatértek a régi, jól ismerthez, arról nehéz lenne megállapítani, hogy azért van-e, mert hallgattak a nagyközönségre, vagy egyszerűen csak a jó öreg BlackBerrys következetlenséggel van dolgunk, ami a reklámoktól kezdve a cég kb. minden aspektusát átitatja. Mindenesetre jó ez így. Kedves BlackBerry, jó logó a régi logó. Nem kell jobb a jónál.

blackberry-dtek50-box

A fenti szócséplést követően végre kiemelve a készüléket a dobozból egyik ámulatból a másikba eshet az ember. Ilyen igényes készülékház-kialakítást általában csak a magasabb kategóriájú telefonoknál tapasztalhatunk, és még ott sem mindig, és nem egyöntetűen… A ház minőségi anyaghasználatot mutat, és minőségi összeszerelést sugall. Semmi nyekergés, recsegés-ropogásnak, illesztési hibának nyoma sincs. A ház unibody kialakítású, az akku házilag nem cserélhető. A hátlap érdesített, gumírozott műanyag. Lévén nem merev fém, icipicit megnyomható, tehát van némi játék az akku és a fedél közt, de ez szinte szemmel nem is látható – különösen pedig nem hallható, és zavarónak sem zavaró egyáltalán.

blackberry-dtek50-unboxing-07

Külön boldogság töltött el a jól ismert BlackBerry embléma elhelyezésétől. 2013 óta először újra „jó helyen” van: nem a hátlap geometriai középpontjában, hanem feljebb, az Apple iPhone-jához hasonló pozícióban. Mindig is azt vallottuk, hogy vétek és kár ezt az ingyenreklám-lehetőséget kihagyni, ha nem láttatjuk a logót. Gyanítjuk azért, hogy ez nem a BlackBerry érdeme, hanem azé a gyártósoré, ami az Alcatel logót hasonló pozícióban helyezi el, s amit így valószínűleg plusz költség lett volna máshova (pl. középre) tenni. Mindegy is -a lényeg, hogy ez így szerencsésebb. Kedves BlackBerry, maradjon ez is így.

blackberry-dtek50-unboxing-33

A tartozékok tekintetében semmi extrára (kijelzővédő fólia, plusz akku, gyári tok) nem számíthatunk, minden van azonban, amire alapból szükségünk lehet: adat/töltőkábel, töltőfej (méghozzá 2 Amperes, amivel gyorsan „szomját olthatjuk” merülő akkumulátorunknak), s kapunk egy kifejezetten minőségi sztereó headsetet is, szabványos 3,5mm-es aranyozott jack csatlakozóval, és 3 különböző méretű füldugasszal. A minőségi jelző a kinézetre, anyaghasználatra, kialakításra, és a nyújtott hangminőségre egyaránt értendő. Erről bővebben még a multimédia fejezetnél szót ejtünk.

blackberry-dtek50-unboxing-11

Ezen kívül apró, de igazán kellemes meglepetés a SIM-kiszedő tű, amelyet még kiemelnék. Mármint konkrétan a kialakítását. Ugyanis ez egy igényes, krómozott darab, semmi ujjat bántó él vagy sorja, igazi kis mestermű, jó kézbe venni. Az embernek ránézve rögtön beugrik az iPhone-hoz adott hasonló kiszedőtűk kialakítása, ami olyan, mintha egy részeg lakatost megbíztak volna, hogy ugyan, fúrjon-reszeljen-kalapáljon már hamar valamit házilag. Tényleg röhej, ha egymás mellé teszi az ember őket. Nem tűnik ez nagy dolognak (szó szerint sem az), de az ördög a részletekben rejlik…

blackberry-dtek50-unboxing-16

A SIM-tűvel tudjuk természetesen kiszedni a méretesre sikeredett fém SIM-tálcát, amely szélessége és kialakítása folytán egyúttal a microSD kártyaolvasó tálcája is, azt közvetlenül a SIM kártya mellé tudjuk behelyezni.

blackberry-dtek50-unboxing-32

 

 

Ergonómia, használat

A gumírozott hátlap, ahogy említettük, érdesített, apró „bütykök”, recék alkotnak rajta sormintát. Ettől (és a nem túl vékony készülékháztól) igen jó és kényelmes a fogása a telefonnak. A hátlap nemcsak szép, esztétiakilag eltalált, de még a jellegzetes „új” illata is kellemes. Ez megintcsak röhejes apróságnak tűnhet, de akinek volt már szerencséje újkorában szó szerint bűzölgő műanyagokkal „megáldott” készülékhez (nekünk igen), az tudja ezt az anyagválasztást értékelni. Ez olyannyira fontos dolog, hogy pl. nagyobb autógyárakban e célra külön embert alkalmaznak, aki a műszerfal, kárpit, autóbelső anyaghasználatra ügyel  – illat szempontjából.
A kialakítás (meg egy-két bevezető tapogatási próba) miatt azt gondolná az ember, hogy abszolút nem gyűjti az ujjlenyomatokat, azonban ez sajnos nem egészen így van. Egy idő után matt és érdes mivolta ellenére meglepően intenzíven meglátszanak rajta a fogásnyomok, és ami rosszabb, hogy elég makacsul ott is maradnak, egészen amíg meg nem unjuk a nem túl szép látványt, és le nem töröljük valami mikroszálas kendővel. Ekkor megint jó darabig tiszta marad, szerencsére.

Érdekesség még, hogy e sorok írója a neten találkozott olyan készülékfotóval, ahol a hátlapon a BlackBerry logó „szemecskéi” ki voltak töltve krómozott fémhatású lapocskákkal, hasonlóan a Passporthoz. A nálunk járt tesztpéldányon ennek nyoma sincs. Mivel ezek a kis fém biszbaszok a gyakorlatban sajnos kipotyogásra hajlamosak, meglehet, hogy jó döntés volt elhagyni őket – bár esztétikailag biztos sokat jelentenének.

img_0043

A súlyelosztást is sikerült jól eltalálni, használat (pl. gépelés) közben nem akar kibillenni a telefon az ember kezéből. Mint említettem, a készülékház nem világbajnokian vékony (7,4 mm), így kényelmes a fogása is, de azért a trendeknek megfelelő (iPhone 6: 6,9 mm, 6S/7: 7,1 mm), ezen a szinten tehát már inkább tizedmilliméterek „versenyeznek”. Ezzel együtt is a DTEK50 a kanadai cég valaha készült legvékonyabb BlackBerryje.

blackberry-dtek50-unboxing-17

A kijelzőt borító üvegen gyárilag van egy védőfólia, amelyet sajnos nem tudunk később használni, mivel egy hatalmas BlackBerry-logós pajzs hirdeti rajta a biztonság mindenek feletti koncepcióját, így ezt kénytelen az ember rögtön leszedni. A kijelzőüveg gyártmányáról nem került ki bővebb információ, csak annyi, hogy karcálló, és oleofób borítást is kapott, amit meg tudunk erősíteni. A zsírtaszító hatás átlagos, nem kiemelkedő, de határozottan jobb, mint amit régről (az előd szériás) BlackBerryk esetén megszokhattunk (pl. a 9900 esetén).

blackberry-dtek50-unboxing-19

Maga az 5,2 collos display egyébként kifejezetten jó minőségű darab, full HD felbontást nyújt (1920×1080 px), ebben a méretben ez 424 ppi-s pixelsűrűséget biztosít, ami jóval meghaladja az Apple máig szabványnak tekinthető „retina”-felbontását, ami, mint tudjuk, kb. 330 ppi. Az IPS technológiájú kijelző betekintési szögei rendben vannak, fényereje nem kiemelkedő, de napfényben is korrekt olvashatóságot nyújt.

 

A vezérlőgombok (hangerő fel-le, bekapcsológomb, funkciógomb) a házon körbefutó kerethez hasonlóan fémből készültek, ami a minőségérzetet tovább erősíti. Ha már funkciógomb (convenience key): ennek visszatérte igazán örvendetes, hiszen utoljára az előd-előd készülékeken, a BlackBerry 10 előtti időkben találkozhattunk őkelmével, a szabadon programozható gyorsgombbal (na jó, ha nagyon akarjuk, a fizikai billentyűzetes BB10-eken meg tudunk oldani ezt-azt, de az nem ugyanaz). Erre a dedikált gombra bármely funkciót szabadon definiálhatjuk, sokan a fényképezőgép, mások a zseblámpa (mobilfény), vagy éppen a diktafon gyors és komplikációtól mentes indítására programozzák, de semmi akadálya, hogy akár a böngészőt vagy bármi mást indíthassuk vele – tényleg tetszés szerint. Na jó, csak majdnem bármit, mert pl. az Alcatel tesó esetében még a kijelző is bekapcsolható vele – ez a DTEK50-nél nem működik. Persze elképzelhető, hogy egy szoftverfrissítést követően majd alkalmassá teszik a gyári launchert erre a hasznos kis trükkre.

blackberry-dtek50-unboxing-31

Ha már ergonómia és ha már képernyő bekapcsolása: sajnálatos mód a PRIV óta tudjuk, hogy a BlackBerry 10 kényelmes gesztusvezérléséhez semmilyen Android felület nem ér fel. Próbálkozások vannak több-kevesebb sikerrel (inkább kevesebbel), de az alulról-felfelé seprő mozdulattal éleszteni (a.k.a. sweep to wake) a készüléket itt sem tudjuk… Bizonyos Android készülékeken a kernelbe -ha az támogatja- implementálnak ilyen megoldást, de legtöbbször ott sem gyárilag, hanem házi munkával oldható meg, bootloader nyitása, rootolás és egyéb nem teljesen szalonképes, részben garanciavesztős dolgok után. Ez pedig egy BlackBerrynél szerencsére, vagy sajnos, de amúgyis lehetetlen. Na de ne búsuljunk, van itt nekünk a DTEK50 esetében más, amivel kedveskedett a cég: a double-tap to wake, azaz dupla koppintással a kijelző éleszthető. Lenne. Ha működne a funkció megbízhatóan. Lapzártáig ugyanis ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy eléggé hektikus, nagyjából minden második kísérletre működik. Sokszor tehát hiába kopogtatunk a kijelzőn, nem történik az égvilágon semmi… Ez komoly hiba, és bízunk benne, hogy a nagyon közeli jövőben orvosolja is a BlackBerry.

További ergonómiai hendikep, hogy a legtöbb készüléknél megszokottól eltérően a ki-bekapcsológomb nem a készülék tetején vagy jobb oldalán foglal helyet, hanem unortodox módon a bal oldalon, de ott is elég furcsa pozícióban. Eleinte állandóan tapogatni kellett utána, még akkor is, amikor az már automatikusan megvolt, hogy a bal oldalon kell keresni. Nem annyira szerencsés, de hát ez egy, az Alcateltől örökölt fícsör. Együtt kell élni vele, ez van.

A ház kialakítása esztétikailag is nagyon rendben van, nemcsak anyaghasználat terén. Az ergonómiát tovább fokozzák apró finomságok. Ilyen (lenne) pl. az, hogy a készüléken alul-felül egyaránt vannak hangszórók (s mikrofon is), s ha a BlackBerry átvette volna az Alcatel Idol 4 testvér megoldását, akkor ezen a készüléken is működne az, hogy ha hirtelen épp úgy kerül a kezünkbe, akkor fejjel lefelé is kézbevehessük, tetszőleges pozícióban telefonálva. A DTEK50 sajnos nem forgatja el 180 fokban a kijelzőt ehhez, de itt is megjegyezhető, hogy a későbbiekben nem kizárt egy szoftverfrissítést követően a gyári launcher alkalmassá tétele  erre a hasznos kis trükkre. A hangszórók kapcsán némi apróság, hogy a mikrofuratokból álló rács, ami fedi őket, nagyon gyűjti a port. Ezt eltávolítandó, letöröltem őket egy mikroszálas kendővel – ekkor azonban annak a szöszei kezdtek el rögtön a mikrofuratokba szorgalmasan beleülni (a fotón látható). Szóval erre azért lehet számítani.

img_0042

Jó BlackBerrys szokás szerint a notifikációinknak egy dedikált LED is nyomatékot ad a készülékünkön. Nagy kár azonban, hogy -lévén nem RGB LED-et használtak- sajnos az értesítések színe egységesen és kizárólag csakis fehér tud lenni (ld. szintén a fenti képen). A villogások intervalluma, gyakorisága, ritmusa mindazonáltal -elvileg- kihasználható az egyes notifikációk megkülönböztetésére, ha valaki talál ilyen segédprogramot, és hajlandó vizuálisan morzézni.

A készülék alján foglal helyet a szabvány microUSB töltőcsatlakozó, a tetején pedig a 3,5mm-es szabványos jack-csatlakozó aljzat a headsethez – utóbbiról túl sokat nem lehet elmondani, azt leszámítva, hogy egyáltalán van. Ugyebár az iPhone 7 óta már ez is nagy szó…

blackberry-dtek50-unboxing-26

A headset jack, valamint középtájban a felső mikrofon apró nyílása a felső hangszórónál

 

Felhasználói felület, sebesség, szoftverek

Ami a felhasználói felületet illeti: ahogy a Samsung, a Sony, az LG és más gyártók, úgy a BlackBerry is átszabja a launchert a saját szájíze (és a BlackBerrys berkekben megszokott alapelvek) szerint. A sima átszabáson túl itt van pár más dolog is a tarsolyban, lásd később.

A készüléken gyárilag Android M (6.0.1 Marshmallow) fut, ránézésre különösebb vizuális átszabás nélkül, de az ikoncsomagok módosíthatók (3 készlet van gyárilag, ezek ízlésünk szerint válthatók).

A főképernyőre (ahova -jó esetben- a dupla koppintás után eljutunk) eredetileg (hard reset vagy első bekapcsolás után) csak pár főbb ikon van kitéve shortcut formájában. A laucherben jobbra és balra egyaránt gördíthetjük a képernyő-oldalakat, azonban sajnálatos módon nem wrap-around módon, vagyis nem lehet teljesen körbemenni. Így ha teljesen jobbra gördítettünk mondjuk 2 képernyőnyit, onnét a főképernyőhöz képest balra eső képernyőre továbbgörgetve nem juthatunk el, csak ha szépen egyenként „visszalépegetünk”.

A főképernyőn (home) alapból ezek az ikonok láthatók gyárilag: Telefon, üzenetek, alkalmazások, böngésző, fényképező, kontaktok, messenger, Play áruház, és a Google főbb alkalmazásai egy folderbe rendezve (pl. Gmail, Google maps, Youtube, stb.).

A többi telepített alkalmazást a középen alul található megszokott hat pöttyös „Alkalmazások” ikon megérintésével érhetjük el. Androidról lévén szó, további ikonokat is kitehetünk természetesen tetszés szerint a főképernyőre, több oldalra is, valamint minden újonnan telepített alkalmazás shortcutja is automatikusan kikerül a home screen-re (hacsak ezt az opciót a beállításoknál le nem tiltjuk).

Az Alkalmazások menüben felül a másik fül a widgeteké, amelyet különös módon nem minialkalmazásnak fordítottak, hanem a homályos „Vezérlők” néven szerepelnek. Nos, nincs belőlük túl sok, de szerencsére ott van nekünk a Play áruház, ahol csillapíthatjuk widget-éhségünket. A harmadik fül a shortcutoké, amelyet viszont nem hivatkozásnak, hanem kissé megtévesztő módon „Billentyűparancsok”-nak neveztek el. Utóbbiakból jó pár alapértelmezésben ki van téve, a home képernyőtől kettőt balra scrollozva megtalálhatóak. Ezek jellegzetes, oldalára fektetett könnycsepp alakú ikonok, amely jól megkülönbözteti őket más ikonoktól.

A mindennapjainkat, vagyis a felhasználói felület hatékony használatát a fentieken kívül jó pár dolog segíti gyárilag (tehát minden plusz segédprogram vagy alternatív launcher telepítése nélkül), ezek a következők:

  • Pop-up widgetek: a főképernyőn az arra alkalmas programok ikonján egy felfelé seprő mozdulattal gyors pillanatnyi betekintést kapunk az adott alkalmazás minialkalmazásába, pl. az üzeneteinkbe.
  • Pull-down (legördülő) menü a notifikációk gyors megtekintéséhez, ez úgy működik, hogy egyszeri, fentről lefelé történő húzással láthatóvá válnak az aktuális notifikációk, még tovább „húzva” pedig a telefon beállításaiba juthatunk el.
  • BlackBerry Hub, amely továbbra is a BlackBerryknél megszokott módon üzeneteink, mailjeink, notifikációink kommunikációs központjaként, erőteljesen testre szabhatóan funkcionál. Ennek ikonját érdemes a főképernyőre kitenni, vagy akár a convenience key-t, esetleg az egyik swipe shortcut-ot ennek indítására programozni.
  • Swipe shortcutok, azaz a kerek Home virtuális gombon alulról felfelé seprő mozdulattal előhívható gyorsgombok, amelyek szabadon definiálhatók.
  • Productivity tab, azaz a hatékonyságot/termelékenységet segítő fül, amely alapból a képernyő jobb oldalán található (de áthelyezhető), ujjunkkal balra húzva csalhatjuk elő. A kedvenc kontaktjainkhoz, naptári eseményeinkhez, feladatainkhoz, és az olvasatlan üzeneteinkhez juthatunk el segítségével könnyen és gyorsan. Akinek tele a határidőnaplója és használja, az nem nélkülözheti ezeket a funkciókat, de akinek nincs rá szüksége, ki is kapcsolhatja a kis fület.
  • BlackBerry virtuális billentyűzet – a PRIV-nél megismert és bevált, még a BlackBerry 10-ből Androidra implementált híres és méltán dicsőített billentyűzet, amely sokak szerint a virtuálisok közt magasan a legjobb.
  • Content Transfer, amely azoknak hasznos, akik pl. BlackBerry 10 készülékükről váltanak a DTEK50-re. A Content Transfer segít adatainkat problémamentesen átmenteni az új készülékre.

Ismerős módon a képernyő aljára helyezték a szabványosnak tekinthető „Android-szentháromságot”, azaz a három szokásos vezérlőgombot: a  háromszöget (‘vissza’), a négyzetet (‘taszklista’) és középen a kör alakút (‘home’), de ezek csak virtuális vezérlők, fizikai Home gomb nincs a készüléken.

A legutóbb használt taszkok listájának alapértelmezett nézetének (‘masonry’) nincs köze a szabadkőművességhez, mindössze arról van szó, hogy tégla-szerűen egymásba fűzve jeleníti meg vizuálisan, méretarányos felületeken az alkalmazásokat aszerint, hogy melyiket mennyire intenzív gyakorisággal használtuk. Ugyanakkor ez a nézet átállítható a szokványos megjelenítésre.

A készülék sebességére nem lehet panasz, sima és akadozásmentes a felhasználói felület. Ebben valószínűleg közrejátszik a 8 magos processzoron kívül a 3 GB RAM is.

A szintetikus tesztek közül a szokásos AnTuTu 45.000 pont körüli eredményt ad. Ez összevethető nagyságrend pl. egy két évvel ezelőtti csúcskészülék, a Samsung Note Edge kb. 50.000-es eredményével, ami jól mutatja a fejlődést e téren, mivel a DTEK50 azért messze nem csúcshardver a jelen piacon.
A száraz számadatokon túl a készüléket érzésre is jó használni, nincsenek nagy lag-ek. Nem hajlamos ugyanakkor az ismerős Android-betegségre sem, ami az egyes folyamatok beragadásából adódó processzor-nyektető, akkugyilkos jelenség. Ez persze nyilván függ attól is, hogy mit és mennyi mindent telepítünk a készülékre (ezt mindig szerencsés ésszel, mértékkel tenni), de az sem mindegy, hogy a DTEK50 eleve nincs gyárilag teletömve haszontalan bloatware-rel.

Böngészésre gyárilag úgy döntöttek, hogy a Chrome-ot telepítik előre, ezt tehát alapból használhatjuk, de persze akinek nem felel meg, hatalmas választék várja a Google Play áruházban ingyenes és fizetős alternatívákkal egyaránt. A Chrome egyébként a készüléken kényelmes és fürge, gyakorlatilag kezel mindent, amit csak kell, a több fültől kezdve a felugró ablak tiltásán és a sütikezelésen át az olvasó módig és a jelszavak, könyvjelzők elmentéséig egyaránt, így nem látjuk okát, miért ne felelne meg bárkinek.

Biztonság terén muszáj megemlíteni azt a kulcsalkalmazást, amire a BlackBerry igen büszke, s ez nem más, mint a készülék névadó szoftvere, a DTEK. A DTEK kettős, vagy inkább hármas feladatot lát el. Egyfelől a rendszer integritása érdekében auditálja a készülékünket biztonsági szempontból, s az általunk alkalmazott beállítások függvényében minősíti is azt egy látványos, vizuális skálán, ahol van zöld tartomány (=biztonságos), sárga (=odafigyelés igényel), s van piros is, ami azt jelenti, hogy a DTEK szerint kifejezetten veszélyben lehetnek adataink. A DTEK további funkciója, hogy javaslatokat is tesz, mit hogyan célszerű beállítanunk (képernyőzár biztonsági szintje, távoli törlés lehetősége, stb), s ezeket a beállításokat aztán meg is tehetjük, s megfigyelhetjük, hogyan változik ennek megfelelően a készülék minősítése.

A DTEK ezen felül valós időben naplózza, hogy mely alkalmazások a telefon mely funkcióihoz (pl. GPS, mikrofon, stb.) és mikor fértek hozzá. A rendszer lehetővé teszi, hogy a hozzáféréseket szoftverenként egyesével magunk szabályozzuk, azaz engedélyezzük, vagy ne, így pl. ha szerintünk nem indokolt, hogy egy-egy közösségi média szoftver a mikrofonunkhoz hozzáférjen, akkor bátran letilthatjuk.

 

Konnektivitás

A DTEK50 el van látva mindenféle földi jóval, ami csak elképzelhető, már rádiók szempontjából. Még az RDS-képes sztereó FM rádió sem hiányzik (amelyet én főleg drágább készülékeknél szoktam szóvátenni, „ennyiért igenis legyen benne”-alapon). Nos, a DTEK50 nem csillagászati árkategóriájú készülék, mégsem hagyták ki belőle. Pirospont.

A további rádiókról: a készülék 4G LTE-képes (melynek sebessége szolgáltatótól függően használható ki, de maga a készülék tudja a 800 MHz-et is), wi-fi-ből a lehető leggyorsabbat kapjuk (802.11AC), a Bluetooth rádió 4.2 A2DP, LE és EDR szabvány szerinti, s van nekünk NFC, de természetesen GPS is (ezen belül A-GPS, GLONASS, BDS támogatással).

Multimédia, szórakozás

A fotók és videók nézegetésének lehetőségével kezdeném. Meglepetésemre nem az Androidon megszokott alap fotónézegető szolgál e célra, hanem gyárilag a Google jellegzetes, színes szélkerék ikonnal jelzett fényképnézegetőjét integrálták (a Play áruházban Google Fotók néven fut), amellyel csak az a bajom, hogy rögtön tüsténkedni kezd mint egy kretén buzgómócsing. Élete árán is egyből menne a netre, integrálni akar mindent mindennel, szinkronizálni akar oda-vissza, a fényképeinket a Picasa fiókunkkal (aminek azt hiszem már más a neve, vagy egyéb módon, de átalakult). Egyből tudni akarja, kik vagyunk, mi a nevünk, hol élünk, mekkora a fejbőségünk – erre már azt mondom, hé, ember, álljon már meg a menet – én csak azt a nyamvadt fotót szeretném offline megnézni, amit az előbb magam fényképeztem!!!
Szeretem én a szinkronizálást, de azt is szeretem eldönteni, hogy mikor, mit és főleg hova akarok. Ez főleg a BlackBerry által örökösen zsolozsmázott „biztonság, biztonság, biztonság!” fényében volt így különös a számomra. Nesze neked Privacy.

Miután az első elindítást követően legyőztük a millió agresszív kérdést és opciót, máris hipp-hopp használhatjuk normál fényképalbumként, mint bármely más telefonon. Huh.

A fényképező képességeinek felmérésére a neten számos tesztfotó és tesztvideó szerepel, így ezt a funkcióját nem vizsgáltuk túl kimerítően a készüléknek. A DTEK50 13 megapixeles hátlapi fényképezőt kapott dupla (két tónusú) LED villanóval, f/2.0 fényértékkel, emellett egy 8 megapixeles előlapi kamera is teszi rajta a dolgát f/2.2 fényerővel. Mindkét kamera alkalmas full HD (1080p) videofelvételre, a fő kamera 60 fps-sel is. A már szokásosnak mondható funkciók mind megtalálhatók: geocímkézés, érintőfókusz, arcfelismerés, HDR, és panorámafelvétel. Viszont a BlackBerry 10-ből ismert Time Shift, akárcsak a PRIV esetében, itt is kimaradt (állítólag liszenszelési problémák miatt). Kár.

A fényképek minősége abszolút értelemben nem kiemelkedő, de a BlackBerrys mezőnyben mégis elég jónak mondhatjuk. Szoftveresen nem jelentkezik erős elmosás, megfelelő fényviszonyok közt határozottan szép képeket készít, de ha kevés a fény, a fotók természetesen hajlamosak a szemcsésedésre. HDR-rel ezen egész jól lehet javítani. A készülék gyorsan és stabilan fókuszál, egészen közelre is, tehát jópofa makrókat lehet lőni vele.

Zenelejátszó: szoftveresen ismét egy Google program, a Play Music van előre telepítve a készüléken, ami sok csodálatra újfent nem ad okot, teszi a dolgát, de semmi különös. Pl. ha magára a fullos szolgáltatásra nem fizetünk elő (első futtatáskor ez is erőlteti magát), bizonyos dolgokról természetesen le kell mondanunk. De a normál (ingyenes) verzióhoz is kéri a bankkártyaszámunkat, ha nem is von le róla egy fillért sem.Javasolt valamilyen alternatív zenelejátszó beszerzése, szerencsére van választék rendesen.

A készülék sztereó hangszórói (a telefon alján és tetején elhelyezve) szépen, hangosan és tisztán szólnak. A fentebb említett gyári headset nemcsak telefonbeszélgetésre, de igényes multimédia hallgatásra is kifejezetten alkalmas, zenékhez, filmekhez egyaránt megállja a helyét. Az in-ear kialakítás mellett relatíve kényelmes, ha megtaláljuk a megfelelő dugaszméretet (ami sanszos, lévén S, M és L méretű dugókkal kiegészítve szállítják), akkor jól viselkedik fülünkben. Megalapozott, de nem eltúlzott mélyek és magasak jellemzik, a középtartomány hangsúlyos, de nem tolakodó. Az izoláció elég jó. A kábel, bár nem lapos, nem hajlamos az összekuszálódásra, lágy és kezelhető a zsinór, ellenben roppant erős a mikrofónia, sajnos. Ha már az ember levegőt vesz, a súrlódás hangja a zsinór és a ruhánk közt nagyon belehallatszik a fülesbe, jól felerősítve. A driver flex viszont gyakorlatilag nem létező fogalom nála, ez jó pont. A zenehallgatás élményét hivatott fokozni elvileg a gyárilag előre telepített Waves MaxxAudio nevű equalizer alkalmazás, amellyel a hangképet befolyásolhatjuk ízlésünk szerint. Tapasztalatunk szerint azonban ha jó minőségű forrásanyagot használunk egy jó lejátszóprogrammal (pl. Neutron Music Player), akkor a gyári headset mellett sincs sem erre, sem más equalizerre semmi szükség.

Üzemidő

A házilag nem eltávolítható 2610 mAh-s akkumulátor 576 órás készenléti időt és 17 órányi beszélgetési időt ígér (3G kapcsolattal), vagy multimédiára lefordítva ez a gyári specifikáció szerint 40 órányi zenehallgatást jelent. A készülék támogatja a gyorstöltés funkciót (Quick Charge 2.0 kompatibilis töltővel), így 51 perc alatt 50%-ra képes feltornászni az akku töltöttségét.

Gyakorlatban a telefon kevés vagy átlagos használattal szűk két, inkább másfél napot bírt (push mailek be, 4G/wifi be, napi 10-20 perc beszélgetés, némi böngészés, játék). Intenzív nyomkodással, navigálással, stb. is kibírta viszont reggeltől estig.

Összegzés, vélemény

A DTEK50 kifejezetten jó vétel azok számára, akik a BlackBerry felhasználói élményt és biztonságot nem szeretnék feladni, viszont igénylik az Android nyújtotta szoftveres ökoszisztéma bőséges kényelmét is. A 115 ezres kezdőár hamarosan be fog csúszni 100e -és relatíve rövid időn belül bizonyosan 80 ezer alá is-, ahol már egy kifejezetten jó ár/érték arányú készüléknek fog számítani. A minőségi felépítés igazi mindennapi munkaeszközzé teszi, az ehhez társuló esztétikum miatt pedig teljesen vállalható egy komoly üzletember kezében is.

Felhasználói élmény szempontjából nem hibátlan, de kihozták belőle azt, amit egy Android készülékből kényelmileg ki lehetett. Olyan intuitív és egyszerű gesztusvezérlést sajnos hiába vár az ember, mint BlackBerry 10 esetén, de azért azokat a dolgokat, amelyek a testvérmodellben alapból megvannak (jobban testre szabható convenience key, 180 fokos kijelzőelfordítás), igazán implementálhatta volna a BlackBerry is. Sajnálatos, hogy bizonyos dolgokhoz a BlackBerry 10-zel hozzászoktatták az embereket, s nem vették a fáradságot, hogy azokat Androidra rendesen átültessék (mint a Hub-ot), vagy egyáltalán átültessék (mint a Time Shift funkciót.)
Aki a fentiekkel együtt tud élni minimális kompromisszumot kötve (azt úgyis mindig minden platformon kell kötni, akármit vesz az ember), annak számára kifejezetten jó választás lehet ez a BlackBerry.

Van néhány konkrét szoftverhiba, vagy gyerekbetegség, az egyik a már említett dupla koppintásos ébresztés bizonytalan működése, a másik említésre méltó, amit találtunk, az, hogy a letöltött fájlokról (amelyek értelemszerűen a Letöltések mappába kerülnek) a notifikáció hol megjelenik, hol eltűnik az értesítési sorban, de még a zárolt képernyőn is. Ez a pulzálás roppantul zavaró tud lenni (annyira határozott, hogy először szándékosnak hittük), de bízhatunk a BlackBerry példás frissítési fegyelmében, ezt nyilván hamarosan orvosolják.

Összességében ez a váratlanul köztudatba bedobott modell bátor lépés volt, a készülék mindent összevetve ajánlott vétel, és a BlackBerrynek csak gratulálni tudunk: még sok, minimum ilyen színvonalú készüléket szeretnénk, de csak hasonlóan reális áron!

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F