TESZT: BlackBerry Q10 – Q mint Quality, avagy: minőség mindenek felett

blackberry-q10026

Kissé zavarban voltam egy pillanatig, hogy a korábban megjelent beharangozó sajtóhírek közül melyiket válasszam bevezető mottóként e teszthez, de talán a TechCrunch fogalmazta meg leginkább azt az érzést, ami bennem is kialakult a Q10-zel eltöltött néhány hét során:
„…az a készülék, amely a leginkább rászolgál a “zászlóshajó” elnevezésre az új BlackBerry flottán belül.”
Nos, ez abszolút így van. Hogy miért? Tartson velem a T. Olvasó, és hamarosan megtudja!

Akár Z10 tesztünk során, ezúttal sem kezdtük a kicsomagolással, mivel teszpéldányunk újfent doboz nélkül érkezett hozzánk vendégségbe. Így, bár imádom a karácsony-fílingű kicsomagolásokat, ezúttal is kénytelen vagyok eltekinteni a beszámoló ezen részétől. A közel kétszázezres készülék kibontásának öröme eredeti tulajdonosának privilégiuma maradt. Azok kedvéért azonban, akik mégiscsak kíváncsiak, röviden kitérünk az alapcsomag tartalmára.

Ha valaki független készüléket vásárol, akkor -kiadástól függően- nagyjából kétféle látvány tárulhat elé.

Vagy ilyen:

q10

… vagy pedig ilyesmi:

TechOne3_BlackBerry-Q10-021

A „deluxe” csomag tartozékai:

  • készülék
  • 2 db töltő (egy fali és egy asztali „bölcső” + egy akku)
  • USB adat- és töltőkábel
  • gyári bőrtok
  • sztereó headset
  • némi használati útmutató

Példányunk microSD kártya nélkül érkezett a szerkesztőségbe, de egyébként a készülék max. 64 GB kapacitásút képes ebből fogadni.

Első benyomások, kinézet, hardver

A készülék teljesen kézbeillő méretű, kialakítását tekintve a Bold sorozat hagyományait fegyelmezetten figyelembe vevő, a 9900-zal gyakorlatilag megegyező formafaktorral van dolgunk, ezzel egyértelműen jelezve, hogy a célcsoport főként a korábban Boldot használók és kedvelők széles tábora. Ha szőrszálat akarok hasogatni, akkor egész pontosan 119.6 x 66.8 x 10.4 mm a mérete, amely így 4,6 mm-re hosszabb, 0,8 mm-rel szélesebb és 0,1 mm-rel vékonyabb, mint egy 9900 Bold.
Súlya mindössze 9 grammal haladja meg az elődét. Ha a Z10-nél azt írtam, érezni, hogy minőségi a készülék, és hogy „van benne anyag”, akkor ez a Q10-re fokozottan érvényes, minden szempontból.

Már első pillantásra és kézbevételekor feltűnik, hogy iszonyatosan jól összerakott készülékkel van dolgunk. A telefon piszkosul egyben van, lötyögésnek, kotyogásnak, nyöszörgésnek még az esélyét is kizárta a BlackBerry. Rendkívüli minőségérzetet ad az anyaghasználaton felül a klasszikus, ismerős vonalvezetés és a letisztultság. Amit a 9900 Boldhoz képest változtattak, az is mind az előnyére történt, példaként említhetném az egyedülálló minőségű qwerty billentyűzetet, de erről majd még részletesebben is szót ejtünk később.

A Z10-zel  ellentétben itt nem spóroltak a fémmel, az oldalsó keret körben teljes egészében fém, mégpedig a fekete készülékváltozatnál fekete színre fújt, a fehér Q10-eknél pedig ezüst színű, pontosabban natúr alumínium.

A kijelző edzett üveg (nem találtam rá utalást, hogy vajon a Corning-féle Gorilla Glass-e, avagy más), mindenesetre minőségi darab ez is, a Z10-hez hasonló kiváló zsírtaszító képességgel, amelyet a Z10 tesztjében már -nem ok nélkül- az egekig magasztaltam. A dícséretet a Q10 is megérdemli e szempontból, kijelzője egyáltalán nincs jó barátságban az ujjlenyomatokkal, azaz erősen oleofób – a 9900 Bold tulajdonosok igencsak fogják értékelni ezt…

Az a kevés műanyag, amely a készülék külsején fellelhető, ugyancsak rendben van minőségileg, igényesen megmunkált, jó minőségű plasztikokkal dolgozott a BlackBerry. Lényegében a billentyűzetről és az alatta ívelő lezáró lapról van szó mindössze, amikor a külső műanyagokat említjük, mivel a hátlap sem műanyag, hanem -egyes források szerint legalábbis- könnyű, szőtt üvegszál.
Ezt ránézésre vagy tapintásra nem tudtuk egyértelműen megállapítani, de legyen, mi elhisszük.

 q10-1
Frontoldali nézet – a méretes kijelzővel

Az egyik legmarkánsabb különbség az előd 9900-hoz képest a jelentősen -úgy méretében, mint felbontásában- megnövelt kijelző.
A Q10 3,1 collos 720 x 720 pixeles Super AMOLED kapacitív kijelzőt kapott, amely ebben a méretben 286 ppi pixelsűrűséget jelent. Ez nem sokkal marad el a még mindig referenciának tekinthető iPhone 4/4S 330 ppi-s értékétől.

A puszta számokon túlmenően a szubjektív látvány is kiváló, jók a betekintési szögek, és elszíneződés vagy pláne a színek inverzbe átfordulása véletlenül sem tapasztalható semmilyen szögből nézve. Ugyancsak remekül teljesít mindenféle fényviszonyok közt, az olvashatóság kiváló nappali fényben is, még akkor is, ha nincs a fényerő a maximumon.

blackberry-q10-hands-on-back-view-540x334
Hátlap…

BlackBerryQ10rubberizedback4
… és ami a hátlap mögött van.

Mivel jó BlackBerry-s hagyományokhoz híven a ház itt sem unibody kialakítású, csak a hátlap eltávolítása után férkőzhetünk hozzá olyasmikhez, mint a SIM-foglalat, vagy a memóriakártya foglalata. A SIM behelyezéséhez előzetesen az akku eltávolítása szükséges, a microSD kártyához nem. (A készülék microSIM-et fogad, ha szokványos miniSIM-ünk van, akkor ügyesen megoldhatjuk házilag, bátortalanabbak és gyakorlatlanok fordulhatnak szakemberhez, aki megcsinálja jóindulatának függvényében ingyen, vagy némi díjazás ellenében.)
Az NX1, ill. NS1 típusjelű, testes akkumulátor jótékonyan erőteljes, a megnyugtató 2100 mAh felirat díszeleg rajta, és ezt vélhetően valóban teljesíti is, mert a készülék, bármennyire nyúzzuk is, röhögve kibír egy napot. Kíméletesebb használattal (kikapcsolt 3G, wifi, lejjebb vett fényerő, stb.) a 1,5-2 nap simán teljesíthető.

A készüléket „körbejárva” semmilyen nagyobb meglepetés nem ér bennünket, minden ott van, ahol lennie kell, illetve ahol már azt a 9900 Boldnál is megszoktuk. Jobb oldalon hagyományosan a három gomb található a hangerő szabályozására, illetve a hangvezérléshez, valamint a zenelejátszó ‘pause’ funkciójához. (Megjegyzendő, hogy a hangerő fel- és le gombok egyidejű lenyomásával minden egyéb segédprogram nélkül képernyőfotót készíthetünk, amelyet a készülék automatikusan el is ment a galériába.)
Bal oldalon felül egy microHDMI csatlakozó, alatta pedig a szokásos microUSB aljzat helyezkedik el töltéshez/adatátvitelhez, számítógéphez való csatlakozáshoz.

blackberry-q10
microHDMI és microUSB fej-fej mellett, a bal odalon

A készülék tetején középen ül a be-és kikapcsológomb, amellyel hagyományosan azonnal készenléti helyzetbe hozhatjuk a készüléket, ill. abból felébreszthetjük újabb lenyomásával (bár az „élesztés” a gesztusvezérlésnek köszönhetően egy elegáns, finom felfelé seprő ujjmozdulattal sokkal kényelmesebben is kivitelezhető a Q10 esetében).

A készülék frontoldalán újfent ismerős elemek köszönnek vissza, felül a krómozott, mikrofuratos fémlemezzel takart hangszórónyílás, mellette kétoldalt a közelségérzékelő, az állapotjelző LED, és egy 2 megapixeles HD frontkamera. A jól ismert BlackBerry embléma+logó együttese közvetlenül ezen elemek alá került.
A billentyűzet alatt a készülék legalján, középen egy igencsak méretes, és kiváló minőségű hangszóró található a kihangosított beszélgetésekhez, a csengőhangok jó minőségű lejátszásához, vagy ad-hoc zenehallgatáshoz (a.k.a. menőzés a Plázában), esetleg filmnézéshez, bár utóbbiakat minőségi okokból sokkal célszerűbb fej- vagy fülhallgatóval végezni. A nagy alsó hangszórótól jobbra, tűhegynyi lyukacska mögött rejtőzik a mikrofonunk.

BlackBerry-Q10-1
minden idők legjobb billentyűzete…

A Q10 fizikai QWERTY-jéről csak szuperlatívuszokban beszélhet az ember. Az ember azt hinné, miután jó alaposan megnyomkodott egy 9900 Boldot, vagy hasonló előd készüléket, hogy az a komfort már nem fokozható. Pedig de.
A Q10 billentyűzete nyomáspontjának precizitása, finomsága és határozottsága felülmúl minden eddigit. A gombok egyenes vonalba rendezése és a széles fém elválasztó sávok alkalmazása sem pusztán esztétikai döntés volt, hanem erőteljesen ergonómiai is. A gépelés olyan kényelmes és gyors, amilyen egy mobil eszközön csak lehet!

Hab a tortán a billentyűzet tökéletesen homogén háttérvilágítása, ami éjszaka nagyon kellemes és szemet kímélő látvány, nem utolsósorban pedig része a készülék profi megjelenésének, összhatásának.

Ez teszi a Q10-et igazi munkaeszközzé, amelyet tényleg öröm használni a mindennapokban. A legtöbb telefon sok okos funkcióját (pl. gyors jegyzetkészítés) személy szerint azért nem szoktam túlzottan (ki)használni, mert az ember kedvét eleve elveszi a használat körülményessége, nehézkessége. Nem így a Q10-nél.

A használat élményszerűségéhez nem kevésbé járul hozzá a hardver mellett az erőteljes, QNX alapú operációs rendszer, a BlackBerry 10, amely kb. fél év alatt szinte a semmiből legenda lett, és a fanyalgók sem találnak rajta sok fogást…

A hátoldalon egy, a Z10-éhez hasonlóan jó minőségű 8 megapixeles kamera lapul, egy LED villanó társaságában, amely itt sem xenon, de elég erős ettől függetlenül, az üvegszálas „motorháztető” alatt mélyen megbújva pedig egy 1.5 GHz-es kétmagos Cortex-A9 processzor dohog, 2 GB-nyi RAM és 16 GB belső memória társaságában.

Felhasználói felület, funkciók, kezelés

A tesztkészülék érkezésekor -miután bekapcsoltuk és beállítottuk a wifi kapcsolatot rajta- azonnal felajánlotta a frissítés lehetőségét BB 10.1-re, így a korábbi verzióról nem tudunk nyilatkozni. Némi szöszmötölés és egy újraindulás után már a 10.1-es operációs rendszer jelentkezett be.
A felhasználói felületről összefoglalóan azt tudnám mondani, hogy az átgondoltság iskolapéldája. Annyira felhasználóbarát és intuitív, amennyire csak lehet. A gesztusvezérlést picit szokni kell, de miután párszor kézbe vettük a Q10-et, már automatikusan megy minden. A felület használata gyorsan tanulható, és igen kényelmes, főleg, ha a gyorsbillentyű-kombinációkat is megismerjük és kihasználjuk – a gesztusokkal együtt halálos fegyverhez jutunk, már ami a mobil hatékonyságot illeti.

A HUB, mint a Z10-nél, itt is az egész készülék információs „gerince”, tengelye, ha úgy tetszik, középpontja, mindenek kiindulási helye. Rendkívül kényelmesen lehet eljutni a Hub-ba, bárhol is legyünk, és a Hub-ból is kényelmesen juthatunk vissza bárhova, 1-2 mozdulattal. A Hub emellett teljesen testreszabható, tehát részletekbe menőkig megadhatjuk, hogy mi és hogyan jelenjen meg benne, és mi ne.

IMG_00000012
a Hub működés közben

A valódi multitaszk fantasztikus a gyakorlatban. Az alkalmazások közti gyors váltás, ki-belépés, és a bezárásuk egy mozdulat mindössze. A BB 10 ilyen fokú kényelméhez a legtestreszabottabb Android vagy az iOS sem fogható, még csak rá sem közelítenek. Utóbbiaknál is megoldott (ha nem, akkor pedig utólag megoldható) persze minden, de általában sokkal körülményesebben, és több lépésben.

A felhasználói felület használata nemcsak intuitív, hanem az erős hardver és a hozzá optimalizált operációs rendszer következtében igen gyors, kényelmes, akadozásmentes, sima. Belassulást, szaggatást az ikonok scrollozásában a  tesztidőszak alatt nem észleltünk, még sok, egyidejűleg a háttérben futó program esetén sem. Egyetlen alkalommal volt példa egy spontán újraindulásra, miután a készülék máig ismeretlen okból zokon vette, hogy USB kábelen keresztül egy win7-et futtató notebookra kötöttük.

Szoftverek

A szoftverellátottsággal a blogon rengeteget foglalkozunk, ezért túl részletesen nem szeretnék rá kitérni. A blogbejegyzésekben ezeket folyamatosan tárgyaltuk és tárgyalni is fogjuk.
Azért arról ejtenék néhány szót, hogy milyen a gyári felhozatal a készüléken.

A böngésző remek, gyors, több fület kezel, természetesen könyvjelzők is vannak, kezeli a letöltéseket, intelligensen tördeli a szöveget és nagyít hasábszélességre. Az alapértelmezett kereső itt is a Bing, nem értjük, mi ez a Microsoft-imádat a BlackBerry részéről. Szerencsére ez átállítható Google-re vagy egyebekre, mint Z10-nél is, bár kissé nehezen találtuk meg az opció helyét.

Gyárilag telepített a DocsToGo, amellyel .ppt, .doc  és xls fájlokat nyithatunk meg, de akár hozhatunk is létre, és menthetjük is azokat. Pdf-ekhez az Adobe Reader gyárilag rendelkezésre áll, bár szerkeszteni ez -asztali változatához hasonlóan- nem tud.

Kapunk még gyárilag jegyzetfüzetet, Remember néven, amellyel jól strukturált módon készíthetünk jegyzeteket, kategorizálva. Ezekhez esedékességet is beállíthatunk, csatolhatunk hozzájuk képet, fotót, hangjegyzetet, mellékletet, és fel is címkézhetjük őket színkóddal ellátva, valamint különféle mappákba rendezhetjük őket. Különlegesség, hogy az emailjeinket is közvetlenül mutatja a Remember, így elmenthetjük azokat vagy egy részüket jegyzetként.

A kötelező közösségi szentháromság is ott figyel gyárilag a készüléken: Facebook, Twitter, LinkedIn. Ezek folyamatosan frissülnek, javítások jönnek ki rájuk, és teszi a dolgát mindhárom.
Youtube klienst nem kapunk, de az alkalmazásbolt tele van velük, ingyenes és fizetős változatok közt válogathatunk kedvünkre a BlackBerry World-ből: jómagam a FastTube nevű klienst találtam elég kellemesnek az ingyenesek között. Tényleg gyors, és sokféle felbontást támogat. (Így nem szembesülünk lépten-nyomon az üzenettel, miszerint „ez a videó a mobil felbontást nem támogatja”)

Mostanra sokunk örömére megjelent a Skype is, igaz még csak bétás (preview) változatban és nem minden hibát nélkülözve – de van és működik.

IMG_00000013
social media és kommunikáció minden mennyiségben + hasznos segédeszközök

A BlackBerry térképekről sokat nem tudok mondani, pont olyan mint a többi BlackBerrynél. Ezen felül kapunk órát, számológépet, és iránytűt, amelyek funkciói és felületük a Z10-hez hasonlóak. Ennek megfelelően az óra tartalmaz ébresztő-, világóra-, stopper- és visszaszámláló funkciót, és beállítható úgy, hogy éjszaka sejtelmes haloványsággal épp-hogy-csak-láthatóan folyamatosan informáljon bennünket a pontos időről, anélkül, hogy az akkut túlzottan merítené. A számológép tartalmaz tudományos funkciókat is, amelyek egy ujjsepréssel előhozhatók, valamint mértékegységváltót és még borravaló-számolót is. Az időjárás app az AccuWeather adatait használja.

Van még fájlkezelőnk, ami mindent tud, ami az átlag júzernek kell, a BT fájlküldést is beleértve, sőt, akár box.com fiókunkkal is kommunikál alapból, tehát „felhőbarát” is – nem muszáj tehát az alkalmazásboltot túrni alternatíva után kutatva. A Print To Go nevű gyári alkalmazás segítségével kinyomtatott fájlokat küldhetünk a vezeték nélküli hálózaton keresztül számítógépünkről a Q10-re, ami hasznos lehet egy szobafoglalás visszaigazolásánál, reptéri beszállókártyánál vagy bármilyen más fontos dokumentum esetéban, amit onnantól a telefonunkról elő tudunk hívni. Működéséhez természetesen szükség van a program PC-s kliensének telepítésére is.

A Story Makerrel hosszabb-rövidebb prezentációkat, vizuális „sztorikat” hozhatunk létre fotóink, videóink beágyazásával, az egésznek zenei aláfestést adhatunk a készüléken található hangfájlokat felhasználva, beépített vizuális effektek közül válogathatunk, majd címmel, dátummal láthatjuk el a sztorit, a végén pedig a készítő nevét is feltüntethetjük. A cím a lejátszás elején tűnik fel, a készítő(k) neve pedig a kisfilm végén, így lehet belőlünk alkalmi Steven Spielberg.

Játékok terén elkényeztet bennünket – na nem a készülék, hanem az alkalmazásbolt, bár minden, ami „jobb”, itt is fizetős, még ha nem is kell túl mélyen virtuális pénztárcánkba nyúlni. A nem teljesen kiforrott/optimalizált/tesztelt freeware játékok esetében fel kell készülnünk furcsa viselkedésre, vibráló kijelzőre, váratlan leállásra, de minimum jó széles reklámcsíkokra. Utóbbi nem a BlackBerry kiváltsága, így van ez az Android vagy az iOS esetén is…

IMG_00000005
freeware játék a BlackBerry World-ből: Downhill Champion

IMG_00000004
váratlan leállás a BirdJump nevű játéknál – pedig szívesen kipróbáltuk volna…

Kapcsolatok, kommunikáció

A Q10 – zászlóshajóhoz méltóan- elkényeztet bennünket minden földi jóval. A rádiók közül egyedül az FM-rádió hiányzik a repertoárból (ejnye!), de egyébként van minden: 3G-n keresztüli adatátvitel: EV-DO Rev. A, max. 3.1 Mbps-mal, HSPA, LTE (verziófüggő), támogatot az EDGE is, avagy „2,5 G”. A Wi-Fi támogatja a 802.11 a/b/g/n szabványokat, dual band kivitelű, és természetesen a tethering is megoldott (=wifi hotspot funkció a 3G mobilnet megosztására). A Bluetooth 4.0-ás, természetesen támogatja a sztereó zenehallgatást is (A2DP). Lehetséges a fájlküldés is BT-n keresztül, bár ezt valamilyen driver hibája miatt, amely nem települt asztali gépünkre, nem sikerült kipróbálni.
NFC szintén van, ehhez segítség a Smart Tags nevű gyárilag telepített program, amely az NFC címkék menedzselését könnyíti meg. Kipróbálni nem volt módunk, de annyit megjegyezhetünk, hogy az NFC bekapcsolt állapota a készülék fogyasztására semmilyen mérhető hatással nincs, ami jó hír.

GPS-ünk A-GPS támogatású, a gyorsabb műhold-fellelés érdekében. Szenzorok terén is teljes a paletta: gyorsulásmérő, giroszkóp, távolság (közelség)-érzékelő és iránytű egyaránt része a felszereltségnek.

Üzenetkezelés terén: SMS, MMS, Email, Push Email, IM, BBM 6 a választék gyárilag, az alkalmazásboltból pedig további finomságok tölthetők le, mint amilyen a Skype, az IM Plus Pro, a WhatsApp, de a hamarosan megjelenő OS 10.2-höz már Viber is lesz! A push emailről annyit, hogy kitűnően teszi a dolgát BIS nélkül is, akár egy sima gmail fiók beállításával is. A paraméterek megadását követően hipp-hopp felszinkronizálja készülékünkre gmailes névjegyzékünket is, fotókkal együtt (!). Erre pl. az iOS képtelen. Mármint a fotókra, meg a gmail push-ra, gyári klienssel (amióta a google beszüntette a gmail exchange támogatását), legalábbis OS 6.1.3-ig és jailbreak nélkül biztosan… az iOS 7-ről még nem tudok, a jaibreakről pedig nem szeretnék itt nyilatkozni :)

A médiafájlokat (zenék, képek, videók) vezeték nélkül megoszthatjuk DLNA tanúsítvánnyal rendelkező készülékekkel, valamint a microHDMI csatlakozót is bevethetjük a külső berendezéseinkhez való csatlakozáshoz. De ez már a következő fejezet témája.

IMG_00000014
a médiamegosztás menüje

Multimédia

A Q10 saját hangszórója kiváló, ahogy már említettük. Hangos, és tisztán szól kihangosítva. A mély hangok azért nyilván csak annyira vannak jelen itt is, mint bármelyik másik telefonkészüléknél, csodára ne számítsunk, de torzításmentességre bízvást.
A gyárilag telepített natív audio lejátszó kezeli az albumborítókat,  a zenéket előadók, albumok ill. műfajok szerint is osztályozza, valamint kezel tetszőlegesen összeállítható lejátszási listákat. Dalszövegeket sajnos nem jelenít meg, sem offline, sem a netről nem tudja letölteni őket, de erre a célra ott a Soundhound, vagy az alternatív lejátszók sora az alkalmazásboltban. Ekvalizernek sincs nyoma, ami nem akkora probléma, mert amúgy -szemben a Z10 képességeivel- szépen szól a gyári lejátszó. Úgy tűnik, igényesebb audio chip került bele, mint a Z10-be. Kifejezetten kellemes élmény volt a „szerkesztőségi” Monster Turbine kipróbálása a Q10-zel. Zenei formátumok tekintetében a gyári lejátszó kezel mp3-at, WMA-t, Wav-ot, eAAC+-t és Flac-ot egyaránt.

IMG_00000006
munkában a zenelejátszó

Videók tekintetében natívan kezeli a készülék a DivX/XviD/MP4/WMV/H.263/H.264 formátumokat.

A fényképező a Z10-hez hasonlóan jól teljesít. Funkcióként benne a szokásos földrajzi címkézés lehetősége, a képstabilizáció és az arcfelismerés, mint opció. Nem maradt ki az igen hasznos TimeShift képesség, amely segít elkapni a megfelelő pillanatot, pl. rosszkor lecsukódó szemeket „nyithatunk fel” segítségével. A fotóapparát gyenge fényviszonyok közt, ellenfényben, napsütésben és makró módban is elég szépen „muzsikál”.

BlackBerry-Q10-Camera-Sample-640x640
tesztfotó (forrás: Ubergizmo)

A kamerával max. 1080p-s videófelvételekre van lehetőségünk, 30fps-mal. Alább egy tesztvideót tekinthetünk meg, amely jól demonstrálja a képességeket: éjszaka, egy koncert felvétele, illetve nappal, jó fényviszonyok mellett, kalandparkban (dinamikus mozgások bőséggel).

http://www.youtube.com/watch?v=fgvblUT5j-I

 

Összefoglalás, értékelés

Felhasználói élmény: ez nemcsak „élményt”, hanem használhatóságot is jelent, azt szándékozik osztályozni, hogy az  eszköz mennyire alkalmas a mindennapi, zökkenőmentes használatra elsősorban a felhasználói felület, az azt kiszolgáló hardver, másodsorban a rendelkezésre álló szoftverkínálat szempontjából.
A Q10 esetében ez a pont egyértelműen jeles osztályzatot érdemel: 5

Ergonómia: ez is a használhatóságot hivatott mérni, csak éppen fizikai szempontból, a kézzelfoghatóság síkján. Milyen a készülék fogása, a gombsorok és kezelőelemek használhatósága a mindennapokban, akár éppen az utcán, „éles” körülmények közt, mennyire látható a kijelző napsütésben, két ujjmozdulat után csöpög-e a zsíros ujjlenyomatoktól a kijelző, és hasonlók.
A fenti szempontok figyelembevételével ítéletünk egyértelműen ötös! 5

Anyaghasználat: Ez egyszerűen elhelyezi a készüléket valamelyik kategóriában az alsótól a prémiumig. A Q10 bőkezűen bánik a minőségi anyagokkal, amenyek ráadásul igényes megmunkálásúak is. A készüléket kézbe véve egyértelműen a kiforrottság és a minőségi kidolgozás az első gondolat, ami eszünkbe jut.  Nem lehet belekötni. Az ítélet tehát e téren szintén jeles: 5

Esztétikum: Ez a pont hivatott mutatni a letisztultságot, az eleganciát, hogy mennyire nézik meg a kezünkben az adott készüléket, és mennyire széles tömegekből képes kiváltani a birtoklási vágyat. Ez az összes közül a legszubjekítvebb pont. Reprezentatív közvéleménykutatásra nem volt módunk. A Q10 -kialakításának köszönhetően- jóval inkább rétegtelefon, mint mondjuk egy iPhone, vagy egy Galaxy S4, de azért az a réteg nem szűk réteg, viszont eléggé határozott képe van arról, milyen a neki megfelelő készülék. Ezen szempontoknak a Q10 messzemenőkig megfelel. Esztétikailag konzervatív vonalat képvisel, a régi Bold sorozat intelligens és nem túl merész továbbgondolása, szinte csak minimális ráncfelvarrásokkal. A változásai mind előnyére váltak, talán csak a régi 9000-es Boldok bőr hátlapját sírhatjuk vissza. Igaz, attól már a 9900-nál is elbúcsúzhattunk… A készülékre összességében jó ránézni, kellemes, karakteres, semmi extravagáns – haladóan konzervatív, ha szabad ezzel a képzavarral élni. Csak azért nem adunk ötöst, mert a kategóriában láttunk már szebbet, a Porsche Design színeiben. Ezért, de csak ezért egy ötös alá, vagy másképpen 4,5  jár neki: 4,5

Üzemidő: Ez egy jóval egzaktabb pont, és tudjuk, hogy sokaknak szinte a legfontosabb. Kifejezetten kielégítő a Q10 üzemideje, igen intenzív használattal is bőven kibír egy napot. Ha néha letesszük a kezünkből és nem nyúlunk érte percenként, a két nap is könnyen teljesül. Így csillagos ötöst adhatunk erre is: 5

Megjegyzés: egyéb mobilos tesztek gyakran beveszik értékelésükbe az árat, mint tényezőt, ezt mi nem tartjuk szükségesnek. Az induló ára szinte minden új okostelefonnak irracionálisan magas, majd többé-kevésbé mindegyik hamar meredeken veszít értékéből. Másrészt manapság számos helyről forrásból és konstrukcióban beszerezhető egy készülék, nemcsak idehaza, így az árak szórása igen nagy lehet. Emiatt ezt a paramétert az értékelésünk során hanyagoljuk.

Végítélet:szederfaktor4_9

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F