Túl drága, túl későn – ez a Priv a The Verge szerint

bb-priv.0.0

Sajnos, még ha kissé sarkított is a vélemény, legalább részben mégiscsak van benne igazság.

De a nagyobb baj az, hogy mindezt egy elismert, rangos, rendkívül látogatott, tehát véleményformáló online médium kürtöli világgá, ami bizony negatív befolyással lehet az amúgy sem feltétlenül reményteljes eladási mutatókra.

A TheVerge sommás elemzésének lényegi pontjai az alábbiak:

  • A Priv túl drága nyitóárú készülék egy olyan cégtől, amelynek ügyfélbázisa átlagosan nagyságrendileg 70.000 Ft-nyi összeget hajlandó egy telefonért áldozni
  • Az Android alapú készülék még csak nem is a legújabb op. rendszerrel érkezik (Android Marshmallow helyett csak Android Lollipop), s ehhez kapcsolódó „panasz”, hogy a BlackBerry legendásan gyenge a frissítések kiadása terén, tehát sok jóra nem is számíthatunk Android M terén
  • Nem lesz CDMA verzió, amely a potenciális ügyfeleknek kb. a felét így egy csapásra kiüti (magyarul a lehetséges eladások felének annyi)
  • A Priv egyetlen lenyűgöző funkciója/tulajdonsága a fizikai billentyűzet, arra azonban egy igen szűk réteg antennái érzékenyek csupán, a nagy többséget hidegen hagyja

A vélemény összegezve úgy szól, hogy 699 dollárért igen nehéz lesz ezt a készüléket eladni egy olyan közönség túlnyomó többsége számára, amely az Android világában sokkal jobb és ráadásul sokkal olcsóbb lehetőségek bőséges tárházából válogathat.

A cikk részletesen kifejti, hogy miért lesz nehéz dolga az amúgy első blikkre reménytelinek tűnő Privnek.

Az egyik kiemelt pont így szól:

A Priv küldetése lehetetlen küldetés.”

Akár a vállalati funkciókra koncentrálunk, akár az átlag felhasználói allűrökre, igen nehéz azt a hallgatóságot megtalálni, amely hajlandó lenne a BlackBerry új okostelefonjának magas árát megfizetni. Nem kétséges, hogy létezik egy high-end szelete a mobiltelefonpiacnak, s a Priv végülis nem kerül többe, mint egy Galaxy Note 5 billentyűzetes tokkal együtt, de az BlackBerry nem volt része ennek a piacnak éveken át. A BlackBerryk átlagos eladási ára (amennyiért eladhatóak) nagyjából 70.000 Ft körül van, szóval akármelyik jelenlegi készüléküket is nézzük, egészen bizonyosan egyik sem a prémium szegmensben versenyez. Talán úgy 5 évvel ezelőtt, amikor mindenkinek volt két készüléke – egy BlackBerry munkára, egy iPhone szórakozáshoz – ez a „kettő az egyben” megoldás akkoriban (fél évtizede) még csábító és új dolog lett volna, egy betöltetlen piaci rés. Mára azonban ezt a lehetőséget az az Apple orozta el, amelynek készülékei átlagosan jóval 600 dollár (170.000 Ft) feletti áron kelnek el…

A biztonság témakörét így látja a TheVerge:

A Priv a tegnap elgondolásait képviseli mai specifikációkkal.”

Az Apple manapság az IBM segítségével igyekszik meggyőzni a nagyvállalkozásokat, hogy bízzanak meg az iOS alapú eszközökben. Az Apple ezzel utat tör abba a vállalati szférába, amely a BlackBerry reményei szerint a BlackBerry fennhatósága alá kellene hogy tartozzon. S míg a BlackBerry úgy kezeli az Androidot, mint ami történetesen éppen megfelel a céljaira, ez a másokéval megegyező platform pont megfosztja a céget attól a lehetőségtől, hogy különbözzön mindenki mástól, s egyedi hardver és szoftver kombinációját nyújtsa. A BlackBerry ugyanakkor a Privet közvetlen versenytársává teszi a Samsung Knox biztonsági platformjának, amiről azonban Chen beismerte, hogy simán van olyan biztonságos, mint a BlackBerry, s amelynek ráadásul több évnyi előnye van Android fejlesztés terén (plusz ironikus módon néhány BlackBerry biztonságtechnológiai elemet is fel tud mutatni.)

John Chen azt reméli, hogy a prémium árazású Priv nemcsak megállítja az hardvereladások évek óta lefelé tartó trendjét, de meg is fordítja majd azt.

Nos, az utolsó negyedévben a feljegyzések szerint 800.000 telefonkészülék eladásához, tehát éves szinten 3,2 millióhoz képest a CEO szerint évi 5 millió készüléket kellene eladni, hogy a mobil üzletág fenntartható maradjon, s a Privnek ebben főszerepet kellene vállalnia az elképzelések szerint.
Mit is mondhatnánk? Mindez, bár még a jövő zenéje, de már meg lett komponálva. Kérdés, hogy játssza le a zenekar. BlackBerry-rajongóként kívánjuk, hogy ne legyen igaza a TheVerge károgásának, ám emellett sajnos ott motoszkál, hogy sok mindenben tényszerűen igaza van.

A cikk teljes egészében itt érhető el.

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F