Veszélyben a személyes adatok a BB Facebook kliensben?

Appworld1.jpg.original1

A Berryreview blog adta hírül a minap, hogy különös biztonsági problémára lettek figyelmesek.

Kb. egy héttel ezelőtt a szóban forgó BlackBerry 10 készülék Facebok kliense különösen kezdett viselkedni. A Facebook app elkezdett mindent megjeleníteni, amit az ismerősök lájkoltak vagy kommenteltek, beleértve olyan személyek aktivitásait is, akik nem voltak a barátlistán, tehát akik nem ismerősök. Pl. X személy nem ismerős, megváltoztatta profilképét, amelyet Y, aki ismerős, lájkolt, s a kliens erről az eseményről megjelenít egy bejegyzést. Ugyanez a helyzet kommentek esetén is. A kliens mutatja, ha Y ismerős kommentel X bejegyzésénél, aki nem ismerősünk.

Először felmerült a gyanú, hogy a Facebook változtatott valamit a felhasználási feltételeken, vagy esetleg a biztonsági beállításokat módosították, de mint kiderült, nem ez a helyzet.

Az asztali gépek kliensei, sőt a BlackBerry mobilböngészője által megjelenített kliens sem érintett ebben a változásban. Az eset óta a probléma meglétét többen is megerősítették, s már a Beta Zone-ban is jelentették azt.

Az ügy érdekessége, hog más platformok használói is hasonló jelenségekről számoltak be, konkrétan az iOS és Android felhasználók is érintettek az ügyben.

Amellett hogy a használhatatlanságig kényelmetlenné teszi a hírfolyam áttekintését ez a probléma, komoly biztonsági kérdéseket is felvet. Hiszen ha én láthatom a nem-ismerősök tevékenységeit, akkor nyilván mások is látják, mit teszek közzé, hova mit kommentelek, mit lájkolok.

Ez nagyon komoly biztonsági rés, s mint ilyet, sürgősen orvosolni kell.

Az ügyben hivatalos állásfoglalás / beismerés egyelőre nem történt semelyik érintett cég részéről, s így nem tudni, a kulisszák mögött milyen biztonsági intézkedések zajlanak a dolog rendbehozására (ha egyáltalán folyik ilyesmi).

A dolgot nem kizárt, hogy a közelmúltban megváltoztatott Facebook API okozza, de ennek kibogozása nyilván nem a júzerek dolga.

A legjobb, amit addig is tehetünk, ha ilyet tapasztalunk, hogy jelentjük a Facebook felé.

Aki hasonló anomáliákat tapasztalt, várjuk hozzászólását.

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F