We <3 BlackBerry

Itt a szeretet ünnepe, amit hogyan másként ünnepelhetnénk meg blogunkhoz híven, mint úgy, hogy elmondjuk, mi miért szeretjük a BlackBerryt. Pontosabban szólva reagálunk olyan internetes negatív véleményekre a BlackBerrykről, amelyeknek nincs valóságalapja, vagy ha igen, akkor is kiforgatva, igazságtalanul rossz hírét akarja kelteni a BlackBerryknek.

Ugye Te sem szereted, amikor a kedvenc telefonodat lehordják, és már-már megszabadulnál tőle, mert mások szerint “rossz”?

Ma az “I hate BlackBerry: Why it sucks” című, 2012-es cikkben említett negatív kommentárokra reflektálunk.

1. Béna a böngésző, nem lehet több oldalt egyszerre megnyitni

Ez már 2012-ben sem volt igaz, mivel az OS6-os készülékekben több oldalt meg lehet nyitni (pl. Bold 9780, Torch 9800). Régebbi BlackBerryken a nem gyári böngészőben szintén megnyitható több oldal egyszerre, tehát azok sem voltak kifejezetten rosszabbak az újabb generációs készülékekhez képest. Mondhatnánk, hogy “de hát az Apple és Android telefonokon is működik a több ablakos böngészés” – de nem úgy, mint a BlackBerryken. Egy BlackBerryn, akármilyen régi, nyugodtan kiléphetsz a böngészőből egy másik alkalmazásba, nem tölti újra az oldalt, nem törli a beírt szöveget a böngészőablakból, főleg nem indítja újra a böngésző alkalmazást! Röviden szólva: jobban használható a BlackBerry “béna” böngészője, mint a vetélytársaké.

2. Lassan tölt be a BlackBerry oprendszer 

11 perc betöltési időről hadovál a cikkíró, ami színtiszta rágalom. Legrosszabb esetben is 4-5 perc a betöltési idő, ha sok játék és alkalmazás van a telefonon, de nálunk maximum 2 perc alatt bootol be egy veterán BB9000-es, vagy a szolgálati 9105 Pearl is. Ráadásul a BlackBerryket nem kell állandóan újraindítgatni, mert amilyen lassan tölt be az operációs rendszer, olyan masszív.

3. App World és a választéka

Kevés a BlackBerryre írt alkalmazások száma? Igen, mert minden vackot nem érdemes BlackBerryre megírni. Az ilyen rágalmazó cikkek mindig a mennyiséget, és nem a minőséget nézik a mocskolódáskor, hiszen hiába volt 2012-ben 70.000 app iPhone-okra, ha azoknak nagy része egymás másolása vagy haszontalan szellentős alkalmazás. Zseblámpa, képernyőfotó, instagram… minden van már, ami a produktivitáshoz kell. Nem, a HuluPlus, a Netflix, a fingós, vuvuzela, és egyéb időpocsékoló marhaságok nem elérhetőek. De amire ésszerű keretek között szükséged lehet ahhoz, hogy kommunikálj és elintézz dolgokat, azok mind elérhetőek.

4. Minden Berry egyformán néz ki

Erre inkább annyit mondanék: minden iPhone is egyformán néz ki. Sőt a legtöbb Android is az iPhone-ra hasonlít (hangerőgomb, egy – vagy néha több – gomb a nagy érintőképernyő alatt, billentyűzár, bekapcsológomb). Gyakorlatilag az érintőképernyős telefonok egy kaptafára mennek, a QWERTY-sek pedig gyakran a BlackBerry által használt, jól bevált formátumot használják: kényelmes gombsor, híváskezelő és menü gombok, navigációhoz szükséges gomb(ok): nyilak/joystick/trackball/touchpad.

5. Csak egy gyorsgomb van?

Ebben igazat adunk, hogy az idők folyamán a két gyorsgomb helyett csak egy maradt, és az is a kamera gombja. De melyik telefonon volt kettő vagy több gyorsgomb, ami programozható volt? A legtöbbön egy sincs, főleg nem programozható.

6. Gagyi médiafogyasztási lehetőségek 

Az egész pocskondiázó cikk legnevetségesebb pontjára szeretnék rávilágítani. Az író ugyanis amiatt emelt szót, hogy csak a Curve telefonján vannak médialejátszót kezelő gombok, a többi BlackBerryn nem. Ez nem így van, és ezt csak egy olyan informálatlan tuskó vethette képernyőre, aki nem szeret kísérletezni a kütyüjeivel, ha már a használati útmutatót nem volt képes elolvasni.

Az összes BlackBerryn (a 4.6-os OS óta legalábbis biztosan) a hangerő gombok az előző és következő számot hozzák elő hosszan megnyomva, a némító gomb a szünet/pause gombként funkcionál, és egész jó hangszínszabályozóval is el van látva a rendszer, hogy ne szóljon egysíkúan az összes stílusú zenénk. Emellett csak a BlackBerry zenelejátszójánál láttam eddig olyan lehetőséget, hogy headset híján a kihangosító helyett a telefonáláshoz használt hangszórón hallgassunk zenét.

Összefoglalva: a BlackBerry tökéletesen helytáll a mindennapos médiafelhasználó igényeinek kielégítésében!

7. Túl kicsi a kijelző Ez a “túl kicsi kijelző” folyamatosan teljes méretében használható. A nagy érintőkijelzőknél csak olvasás közben lehet a teljes kijelzőt használni, és abból is kitakar az ujjunk görgetés közben. Vagy ha írunk, a képernyő nagy részét elfoglalja a billentyűzet. BlackBerryn mindig az egész kijelző használható, és még a menüvel sem kell semmit kitakarnunk, mert a billentyűket használhatjuk gyorsgombokként egy-egy funkcióhoz. A kis képernyő és a billentyűzet azokat zavarja, akik csak egész nap bámulják a telefonjukat. Mi inkább el akarunk intézni rajta valamit – és erre a BlackBerry a legalkalmasabb.

Még a legalapabb BlackBerry, egy Curve sem olyan rossz, mint ahogy leírják a negatív tesztekben. Ti mit gondoltok ezekről a nevetséges vádakról?

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F